Göd
Göd
Budapest
+36 30 870 6690 Hét - Csüt 07:00 - 15:00 Pén 07:00 - 14:00 2131 Göd, Nemeskéri-Kiss Miklós út 39.
+36 30 919 0541 1158 Budapest, Késmárk utca 13.
Piacvezető
MAGYARORSZÁGON


Certifikációk
ISO 9001:2015
ISO 14001:2015
BS OHSAS 18001:2007
KAPCSOLAT

Tűzvédelmi mérnöki módszerek

Tűzvédelmi mérnöki módszerek

Tűzvédelmi szimulációk

Az OTSZ lehetőséget ad egyes tűzvédelmi követelmények teljesítésével összefüggésben számítógépes szimuláció alkalmazására. A számítógépes szimulációk minden esetben a valós folyamatok mérnöki szemléletű közelítései.

A gyakorlatban a tűz- és füstterjedési vizsgálatokat a következő esetekben alkalmazzák:

 • építményszerkezetek és építési termékek, technológiai és berendezési tárgyak felületi hőmérsékleti viszonyai,
 • beépített tűz- és füstterjedést gátló berendezések tűzeseti működése,
 • beépített tűzvédelmi berendezések, rendszerek tűzeseti viselkedésének vizsgálata és együttműködésének optimalizálása,
 • ipari technológiák védelme, üzemszünet elkerülhetősége,
 • kísérlettel segített tervezés.
  • Számítógépes tűz- és füstterjedési vizsgálat.

   A tűz- és füstterjedés vizsgálata során a szimulációval komplett új és meglévő építmények tűzfolyamatai tervezhetők és ellenőrizhetők az épület funkciójának, berendezéseinek, beépített és tárolt anyagainak ismeretében. A hő- és füstterjedést befolyásoló berendezések, eszközök optimalizálására alkalmazható ez a módszer, illetve az OTSZ előírásainak megfeleltetésére.

  • Kiürítés szimuláció.

   A menekülési vizsgálat során figyelemmel lehet kísérni a menekülés folyamatát és időtartamát tervezési feladatok vagy meglévő állapot ellenőrzése során a benntartózkodók jellemző viselkedésmodelljei alapján. Szükség esetén füstterjedéssel összevetve is vizsgálható a menekülők biztonsága.

Tűzeseti tartószerkezeti vizsgálatok

Tartószerkezetekhez tűzeseti mechanikai analízis készíthető tűzszimulációs hőmérsékletvizsgálattal vagy anélkül, amikor szabványos ISO834 tűzgörbét feltételezünk. Az acélszerkezetek mechanikai vizsgálatai MSZ EN 1991-1-2: A tartószerkezeteket érő hatások; 1-2. rész: Általános hatások. A tűznek kitett szerkezeteket érő hatások és MSZ EN 1993-1-2: Acélszerkezetek tervezése 1-2. rész: Általános szabályok. Szerkezetek tervezése tűzhatásra tűzeseti szabványok alapján történnek minden esetben, azonban a vizsgálati módszerek és peremfeltételek tekintetében megkülönbözteti az EuroCode a szabványos tűzgörbe szerinti vizsgálatot és a részletes tűzszimulációs hőmérsékleti analízist.

Szabványos tűzgörbe esetén a vizsgálat eredménye a szerkezeti elemek kritikus hőmérséklete, amely elengedhetetlen az optimális védelmi megoldás kialakításához. A kritikus hőmérséklet, mint tartószerkezeti jellemző adja meg, hogy milyen magas hőmérsékletig engedhetjük felmelegedni a szerkezeti elemet anélkül, hogy elveszítse teherbíró szerepét. Ebben segít az alkalmazott tűzvédelmi megoldás, hogy a további felmelegedés ellen hőszigetelje reaktív vagy passzív módon a szerkezeti elemet.

A tűzszimulációs vizsgálatok eredményei pedig lehetővé teszik a szerkezet tűzeseti komplex vizsgálatát, amiből megállapítható akár az elemek tűzvédelmének szükségessége is a beépített egyéb tűzvédelmi berendezések és az épület funkciójának függvényében. Ebben az esetben a szimulációs hőmérsékleti adatszolgáltatás a részletes tartószerkezeti vizsgálat alapja, ami miatt elengedhetetlen a két szakág kommunikációja. Azonban ebből a kooperációból és a részletes vizsgálatokból alakulhat ki a legkomplexebb mérnöki megoldás.

Szakál Regina
Statikus, tűzvédelmi szakmérnök
Tel: +36 20 416 2027
Email: [email protected]